Vragen over Peppol voor serviceproviders

Op deze pagina gaan we in op de meest gestelde vragen voor organisaties die (willen) fungeren als serviceprovider binnen het Peppol-netwerk en daartoe de toelatingsprocedure hebben doorlopen of dat nog gaan doen. Het antwoord op sommige vragen is uitgediept in een Help-artikel - deze vindt u op peppol.nl/help en hieronder. Wilt u gebruik maken van Peppol als eindgebruiker (bijvoorbeeld omdat u als leverancier of overheidsorganisatie wilt e-factureren), ga dan naar de pagina 'Vragen over Peppol voor organisaties'.

Over afspraken, toezicht en auditen

De NPa zorgt ervoor dat de juiste bestandsformaten worden ondersteund door ontvangers binnen het Peppol-netwerk, op basis van wettelijke en fiscale eisen. Dit zorgt voor een soepel verloop van bijvoorbeeld facturatieprocessen, zoals de verplichting dat aanbestedende diensten een NLCIUS-factuur kunnen ontvangen en verwerken. Daarnaast monitort de NPa, op basis van rapportages van OpenPeppol, hoe vaak bepaalde formaten worden gebruikt. Deze gegevens ondersteunen de besluitvorming over het invoeren van nieuwe formaten en het beheren van bestaande formaten.

Een ISO 27001 (of vergelijkbare) certificering is slechts één van de eisen die de NPa stelt. De NPa stelt ook eisen die niet eenvoudig op basis van een certificaat te controleren zijn. Een van de taken van de Peppolautoriteit is te controleren of serviceproviders zich aan deze afspraken houden. De NPa maakt gebruik van de deskundigheid van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voormalig Agentschap Telecom) om deze audits (controles) uit te voeren.

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voormalig Agentschap Telecom) realiseert goede, veilige en betrouwbare netwerken voor telecommunicatie en IT en voert daarnaast wet- en regelgeving uit op dit gebied. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur ziet erop toe dat iedereen zich aan de regels, eisen en voorwaarden houdt.

De regelgeving voor e-facturatie is in veel landen aan verandering onderhevig. In dit help-artikel geven we een overzicht van enkele Europese en niet-Europese landen waar e-facturatie al verplicht is of binnenkort verplicht wordt. Dit biedt een idee van de huidige stand van zaken, zonder elk land afzonderlijk te hoeven raadplegen.

Dit betreft echter een momentopname.

Er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt om e-invoicing via Peppol te verplichten in Nederland.

Over de techniek

Binnen Peppol is de communicatie volledig gericht op standaardisatie en automatisering. Alleen via een gestandaardiseerde Peppol-transactie is het mogelijk om met een leverancier of klant te communiceren, zoals een factuur, order, orderresponse of invoice response. Het is daarom niet mogelijk om via Peppol chat-en mailberichten uit te wisselen.

Om te kunnen e-factureren via het Peppol-netwerk, heeft u een Peppol-ID nodig. Met dit nummer bent u vindbaar in het netwerk en kunt u elektronische berichten ontvangen en verzenden. Een Peppol-ID kan een KvK-, BTW-, of IBAN-nummer zijn, maar ook bijvoorbeeld een GLN. Voor Nederlandse bedrijven is het gebruikelijk om het KvK-nummer te gebruiken, zodat ze gemakkelijk vindbaar zijn door andere gebruikers op het Peppol-netwerk. Voor overheidsorganisaties wordt het OIN (Organisatie-Identificatienummer) gebruikt.

Verplichte berichtformaten zijn SI-UBL 2.0 (NLCIUS) en Peppol BIS Billing 3.0. SI-UBL 1.2 is verouderd en sinds januari 2023 niet meer in gebruik. SI-UBL 2.0 (NLCIUS) wordt vooral gebruikt voor verkeer binnen Nederland, terwijl Peppol BIS 3.0 vaker voor internationaal verkeer wordt ingezet. Beide formaten zijn echter verplicht, en het is ook mogelijk om binnen Nederland Peppol BIS 3.0 te gebruiken. Meer informatie vindt u op deze pagina.

De MLR (Message Level Response) wordt gebruikt om technische validatiefouten terug te koppelen wanneer een ontvangen document niet voldoet aan de Peppol-standaarden. Dit betreft vormfouten die eigenlijk niet zouden moeten voorkomen, omdat alleen valide berichten via het netwerk verstuurd mogen worden. De volgende foutmeldingen kunnen via de MLR worden gecommuniceerd:

  • XML-schemafouten
  • Standaard compliance-fouten, bijvoorbeeld het versturen van lege velden
  • Business rule validatie-fouten, bijvoorbeeld het niet aanleveren van adresgegevens van de leverancier, een inkoopordernummer of klantreferentie.

Hier vindt u een overzicht van alle business rule validaties voor Peppol BIS Billing 3.0

Voor inhoudelijke fouten, zoals een verkeerde prijs of onjuiste facturering, is er de Invoice Response (IR). Dit bericht kan door de ontvangende partij worden gebruikt om op bedrijfsniveau aan te geven of een factuur wordt geaccepteerd en waarom niet. 

Het Invoice Response (IR)-bericht is een bericht dat terugkoppeling geeft over de functionele juistheid van een factuur. Dit bericht wordt opgesteld door een klant, om aan te geven wat de status is van de factuurverwerking. Dit bericht kan bijvoorbeeld gebruikt worden om aan te geven dat het aangeleverde inkoopordernummer incorrect is, of dat de factuur klaar staat om te betalen. Het IR-bericht is niet verplicht en bij uitstek geschikt om te communiceren van klant naar leverancier.

OpenPeppol stelt het gebruik van Peppol BIS Billing 3.0 verplicht. De NPa stelt het gebruik van NLCIUS verplicht, met bestandtype SI-UBL 2.0.