De 6 meest gestelde vragen door serviceproviders over Peppol

23 december 2024
Laatst bijgewerkt: 20 februari 2025, 11:30

Peppol biedt serviceproviders de kans om bedrijven, overheden en andere organisaties aan te sluiten op Peppol en daarmee te ondersteunen bij het efficiënter en veiliger verzenden en ontvangen van elektronische berichten. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen van serviceproviders (in spe) over Peppol.

1. Wat zijn de voorwaarden om Peppol-serviceprovider te worden?

Om Peppol-serviceprovider te worden, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Lid worden van OpenPeppol (hieraan zijn kosten verbonden).
  • In het bezit zijn van een ISO 27001-certificaat om uw informatiebeveiliging te waarborgen.
  • Voldoen aan de voorwaarden van de Peppol Authority Specific Requirements (PASR).

Bent u klaar om de stap te zetten naar serviceprovider in het Peppol-netwerk? Ontdek het volledige proces en start uw aanmelding op de website van de Nederlandse Peppolautoriteit.

2. Wat zijn de kosten van Peppol voor mij als serviceprovider?

Wilt u zelf serviceprovider worden? Dan moet u rekening houden met de volgende kosten:

  • Kosten voor OpenPeppol-lidmaatschap: deze zijn gebaseerd op de omvang van uw organisatie.
  • Kosten om te voldoen aan de gestelde voorwaarden, zoals ISO 27001-certificering, eindgebruiker-identificatieprocedures en AVG-naleving.
  • Operationele kosten, bijvoorbeeld om te voldoen aan aanpassingen in de standaarden of aan afspraken die binnen een bepaalde termijn moeten worden doorgevoerd.

Wilt u meer informatie over de eisen en het proces? Bekijk de stap-voor-stap gids van de Nederlandse Peppolautoriteit 

3. Wat doet de Nederlandse Peppolautoriteit?

De Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) waarborgt als regisseur en beheerder namens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de kwaliteit en betrouwbaarheid van het Peppol-afsprakenstelsel in Nederland.

Lees meer over de rol van de NPa

4. Wat houdt de NPa serviceprovider-community in?

De Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) staat in contact met Peppol-serviceproviders via de NPa serviceprovider-community. Deze community biedt een platform voor kennis- en ervaringsuitwisseling over het Peppol-netwerk.

Elke serviceprovider die een contract heeft met de NPa, of in Nederland Peppol-diensten mag aanbieden via een andere Peppol-autoriteit, krijgt een uitnodiging om deel te nemen aan deze community.

De Peppol-serviceproviders zijn cruciale schakels voor de goede werking van Peppol in Nederland. Lees meer over de NPa serviceprovider-community.

5. In welke landen is e-invoicing via Peppol verplicht gesteld?

De regelgeving voor e-facturatie is in veel landen aan verandering onderhevig. Dit artikel geeft een overzicht van enkele Europese en niet-Europese landen waar e-facturatie al verplicht is of binnenkort verplicht wordt (al dan niet via Peppol). Dit biedt een actueel inzicht, maar let op: de situatie kan veranderen.

Lees meer over landspecifieke e-facturatieverplichtingen.

6. Hoe is Peppol ontstaan?

In 2008 werd Peppol gelanceerd als proef, mede gefinancierd door de Europese Commissie. Peppol stond oorspronkelijk voor ‘Pan-European Public Procurement On-Line’ en maakte deel uit van het Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP). Het doel van dit programma was het versterken van de concurrentiekracht van Europese bedrijven door de adoptie van ICT-oplossingen te bevorderen.

Gezien de toenemende digitalisering & globalisering en de diverse verplichtingen rondom het gebruik van Peppol in Europa en Azië (waaronder België, Duitsland, Noorwegen, Japan, Maleisië en Singapore), zal de rol van Peppol in de toekomst alleen maar groter worden. De verwachting is dat Peppol een blijvende impact zal hebben op de manier waarop bedrijven en overheden wereldwijd zakendoen.