Eenmaal aangesloten op het Peppol-netwerk, kunt u als organisatie wereldwijd berichten uitwisselen met organisaties die ook zijn aangesloten op Peppol. Sterker nog: doet u zaken met specifieke landen, dan is e-factureren soms een harde eis. Maar in welke landen geldt zo’n e-facturatieverplichting?
Status quo van e-facturatie in verschillende landen
Hoewel de regelgeving voor e-facturatie in veel landen aan verandering onderhevig is, geven we hieronder een overzicht van enkele landen waar e-facturatie al verplicht is of binnenkort verplicht wordt. Dit biedt een idee van de huidige stand van zaken zonder elk land afzonderlijk te hoeven raadplegen.
- België: vanaf 1 januari 2026 wordt e-facturatie verplicht voor B2B-transacties via het Peppol-netwerk. E-facturatie is bij B2G-transacties al verplicht sinds 2023.
- Denemarken: sinds 2005 is e-facturatie verplicht voor B2G-transacties. Peppol is een veelgebruikt netwerk en Denemarken blijft een pionier op het gebied van digitale facturatie.
- Duitsland: e-facturatie is verplicht sinds 2020 voor transacties met overheidsinstanties, uitbreiding naar B2B is gepland maar nog niet ingevoerd.
- Finland: sinds 1 april 2019 zijn overheidsinstanties verplicht e-facturen te accepteren die voldoen aan de Europese norm. Vanaf 6 april 2021 moeten ook bedrijven en dienstverleners e-facturen kunnen verwerken.
- Frankrijk: vanaf 2024 is e-facturatie verplicht voor B2B-transacties; nu al is er sprake van een verplichting wanneer zaken gedaan wordt met de overheid (B2G).·
- Italië: sinds 2019 is e-facturatie verplicht voor zowel B2B- als B2G-transacties via het Sistema di Interscambio (SDI). Italië was een van de eerste Europese landen die deze verplichting invoerde.
- Japan: sinds oktober 2023 vereist het Qualified Invoice System (QIS) dat bedrijven geregistreerde facturen gebruiken om Japanse Consumption Tax (JCT) terug te vorderen. Peppol biedt een standaard die aan deze QIS-vereisten voldoen.
- Noorwegen: sinds 2 april 2019 is e-facturatie verplicht voor overheidsinstellingen (en dus B2G). Voor bedrijven onderling (B2B) is e-facturatie nog niet verplicht; wel wordt dit gestimuleerd.
- Spanje: e-facturatie is inmiddels verplicht voor overheidscontracten (B2G) en binnenkort ook voor de private sector (B2B).
- Zweden: sinds april 2019 is e-facturatie verplicht voor overheidsopdrachten (B2G), nog niet binnen de private sector (B2B). Wel wint e-facturatie daar aan terrein.
In het geval van een e-facturatieverplichting is Peppol veelal (en in alle bovenstaande landen) een optie om aan die verplichting te voldoen. In landen zoals Brazilië, Mexico en Saoedi-Arabië is het gebruik van Peppol zeker een optie, maar kan daarmee vooralsnog niet worden voldaan aan de geldende e-facturatieverplichting. Deze verplichting is alleen relevant voor organisaties met een eigen vestiging in dit land, niet voor exporteurs en importeurs die zakendoen met Brazilië, Mexico en/of Saoedi-Arabië.
Volg updates over e-facturatieverplichtingen
E-facturatieverplichtingen volgen elkaar snel op in veel landen. Dit artikel biedt een momentopname van de huidige verplichtingen in enkele landen. U kunt updates volgen via bijvoorbeeld:
Dit zijn enkele voorbeelden, en er zijn nog andere platforms die u kunnen helpen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Heeft u vragen?
Heeft u aanvullende vragen? Of wilt u meer weten over Peppol? Bezoek dan onze FAQ. Voor verdere ondersteuning kunt u contact opnemen met de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa).