De 8 meestgestelde vragen over Peppol

19 september 2024
Laatst bijgewerkt: 20 februari 2025, 11:25

1.    Waarom zou ik Peppol gebruiken?

Peppol biedt u de volgende voordelen:

  • Lagere administratiekosten
  • Snellere betalingsmogelijkheid
  • Groter gebruiksgemak
  • Veiliger (digitaal) zakendoen
  • Minder boekhoudfouten en spookfacturen
  • Eenvoudig internationaal factureren
  • Innovatief en klaar voor de toekomst

Lees meer over de voordelen van Peppol op deze pagina.

2.    Zijn er kosten verbonden aan een Peppol-aansluiting? 

De kosten van Peppol zijn onder andere afhankelijk van uw Peppol-gebruik en van het door u gebruikte ERP- of boekhoudpakket, (factuur)portaal of serviceprovider. Zo zijn er ERP- en boekhoudpakketten waarbij geen extra kosten worden gerekend voor het versturen of ontvangen van facturen via Peppol; andere pakketten rekenen daar wel kosten voor. Lees hier meer over de kosten van uw Peppol-gebruik bij deze verschillende manieren van aansluiten.

3.    Hoe sluit ik mijn organisatie zo gemakkelijk mogelijk aan op Peppol?

Het aansluiten van uw organisatie op Peppol kan verlopen op verschillende manieren: via uw ERP- of boekhoudpakket, via een serviceprovider of een (factuur)portaal. Op deze pagina leest u meer over de verschillende aansluitopties.

4.    Hoe weet ik welke bedrijven Peppol gebruiken?

Er zijn twee tools beschikbaar om te achterhalen welke organisaties Peppol gebruiken. In de internationale Peppol Directory kunt u op naam zoeken naar organisaties die via het Peppol-netwerk documenten kunnen ontvangen, zoals facturen. Deze tool geeft echter niet aan of de organisatie ook documenten kan versturen via Peppol-netwerk.

In de Peppol Participant Lookup Tool kunt u opzoeken of een organisatie documenten kan ontvangen via het Peppol-netwerk aan de hand van een KVK-, OIN-, of BTW-nummer. Alle ontvangende partijen binnen het Peppol-netwerk zijn hierin te vinden. Het is in deze tool niet mogelijk om op organisatienaam te zoeken.

5.    In welke landen is e-invoicing via Peppol verplicht gesteld?

De regelgeving voor e-facturatie is in veel landen aan verandering onderhevig. In dit help-artikel geven we een overzicht van enkele Europese en niet-Europese landen waar e-facturatie al verplicht is of binnenkort verplicht wordt. Dit biedt een idee van de huidige stand van zaken, zonder elk land afzonderlijk te hoeven raadplegen.  Dit betreft echter een momentopname. 

6.    Kan ik ook internationaal e-facturen versturen via Peppol?

Dat kan zeker: Peppol is een wereldwijde berichtenstandaard. In de internationale Peppol Directory kunt u op naam zoeken naar overheden, dienstverleners en bedrijven die via het Peppol-netwerk documenten (zoals facturen) kunnen ontvangen.

7.   Kan ik via Peppol ook andere berichten versturen en ontvangen dan facturen?

Via het Peppol-netwerk kunnen in principe alle soorten e-procurementberichten worden verstuurd, waaronder e-facturen, e-orders en e-timecards. Op dit moment worden de e-factuur en e-order al veel gebruikt. Met e-timecards draait momenteel een pilot met Randstad Groep.

8.   Hoe is Peppol ontstaan?

In 2008 werd Peppol gelanceerd als proef, mede gefinancierd door de Europese Commissie. Het vormde een afkorting voor ‘Pan-European Public Procurement On-Line’ en was onderdeel van het Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP). Dit programma had als doel de concurrentiekracht van Europese bedrijven te versterken, door de adoptie van ICT-oplossingen te bevorderen. In dit artikel vindt u de geschiedenis van Peppol in een notendop.