De geschiedenis van Peppol is er een van innovatie, samenwerking en standaardisatie. Wat begon in 2008 als een Europees project om de efficiëntie en transparantie te verbeteren van overheidsopdrachten, is uitgegroeid tot een wereldwijde standaard voor elektronische documentuitwisseling. In die tijd is er veel bereikt.
Realiseren van efficiëntie en transparantie
In 2008 werd Peppol gelanceerd als proef, mede gefinancierd door de Europese Commissie. Het vormde een afkorting voor ‘Pan-European Public Procurement On-Line’ en was onderdeel van het Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP). Dit programma had als doel de concurrentiekracht van Europese bedrijven te versterken, door de adoptie van ICT-oplossingen te bevorderen.
Doel van Peppol – toen nog genaamd ‘PEPPOL’ – was een uniforme digitale infrastructuur te creëren, waarmee bedrijven en overheden binnen de EU gemakkelijk elektronische documenten konden uitwisselen. Tot die tijd waren er tal van nationale en sectorale standaarden voor e-procurement, wat leidde tot een gefragmenteerd landschap en inefficiënties in grensoverschrijdende handel. Met het gebruik van Peppol kon meer efficiëntie en transparantie worden gerealiseerd.
Consortium van overheden, bedrijven en experts
Tussen 2008 en 2012 werkte een consortium van overheidsinstanties, bedrijven en technische experts samen om de basis te leggen voor wat Peppol zou worden. De nadruk lag daarbij op het ontwikkelen van standaarden en specificaties die uitwisselbaar waren met bestaande nationale systemen, zodat deze systemen naadloos konden integreren met Peppol.
In 2012 werd het Peppol-project succesvol afgerond: de eerste versie van het Peppol-netwerk werd opgeleverd. Dit netwerk stelde bedrijven en overheden in staat om op een gestandaardiseerde manier elektronische facturen en andere documenten te verzenden en ontvangen, ongeacht hun locatie binnen de EU.
Al snel in beeld buiten Europa
Na de voltooiing van het project werd het beheer van Peppol in 2012 overgedragen aan OpenPeppol, een internationale non-profitorganisatie. OpenPeppol kreeg de verantwoordelijkheid om het netwerk te onderhouden, de standaarden verder te ontwikkelen en de adoptie van Peppol in Europa en daarbuiten te stimuleren. In deze periode begon Peppol aan zijn expansie buiten Europa.
Door het open karakter en de standaardisatie omarmden landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland het systeem al snel; Peppol groeide uit tot een wereldwijde standaard voor e-procurement. Daarmee was het eerste deel van de afkorting (Pan-European) niet meer relevant; om die reden is in 2019 ‘PEPPOL’ officieel omgedoopt naar de merknaam ‘Peppol’, zoals we dat vandaag de dag kennen.
Cruciaal onderdeel van de digitale economie
Tegenwoordig is Peppol een cruciaal onderdeel van de digitale economie in Europa en daarbuiten. Het netwerk wordt gebruikt door duizenden bedrijven en overheidsinstanties om op een veilige en gestandaardiseerde manier documenten uit te wisselen. Wereldwijd zijn serviceproviders aanwezig om organisaties aan te sluiten op Peppol.
De voortdurende ontwikkeling van Peppol heeft daarnaast geleid tot nieuwe mogelijkheden, zoals de integratie van Peppol in ERP- en boekhoudpakketten en de ondersteuning van meer complexe documenten, zoals douaneformulieren en logistieke documenten. Ook zijn er plannen om het netwerk verder uit te breiden naar nieuwe regio's en sectoren, en om de functionaliteit uit te breiden met nieuwe standaarden en diensten.
Blijvende impact rondom wereldwijd zakendoen
Gezien de toenemende digitalisering & globalisering en de diverse verplichtingen rondom het gebruik van Peppol in Europa en Azië (waaronder België, Duitsland, Noorwegen, Japan, Maleisië en Singapore), zal de rol van Peppol in de toekomst alleen maar groter worden. De verwachting is dat Peppol een blijvende impact zal hebben op de manier waarop bedrijven en overheden wereldwijd zakendoen. Wilt u daar onderdeel van zijn? Sluit uw organisatie dan aan op Peppol.