Eén standaard voor álle digitale berichten die te maken hebben met de inkoop en verkoop van producten en diensten. Of dat nu een eerste offerte is of de eindafrekening. Dat is in het kort waar Peppol voor staat. Lieke Lap en Patrick Krul, de twee coördinatoren van NPA, leggen uit hoe ze hun krachten bundelen.
De één jaar jonge Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) heeft niet één, maar twee coördinatoren. Lieke Lap vanuit Logius en Patrick Krul vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘We bundelen de expertises van onze organisaties. 1 + 1 wordt zo 3.’
Eén standaard voor álle digitale berichten die te maken hebben met de inkoop en verkoop van producten en diensten. Of dat nu een eerste offerte is of de eindafrekening. Dat is in het kort waar Peppol (Pan European Public Procurement OnLine) voor staat. Geen pdf’jes meer als bijlage bij een mailtje, maar hetzelfde digitale format voor iedereen, op dezelfde manier ingevuld en (beveiligd) verstuurd, wereldwijd.
Wat daar de voordelen van zijn? Standaard verwerken, is geautomatiseerd verwerken. Dus krijg je als leverancier eerder je geld en is er minder kans op fouten. En heb je als opdrachtgever alle gegevens klaar voor gebruik in je boekhouding en bijvoorbeeld bij je belastingaangifte. Verzenden gaat gemakkelijk en veilig. Wie er niet bij hoeft, kán er ook niet bij.
De blijvende standaard
Peppol bestaat al meer dan een decennium, maar sinds oktober 2020 valt binnen Nederland het beheer en toezicht ervan onder de overheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft de NPa opgericht en de uitvoering belegd bij Logius en RVO.
Dat de overheid Peppol omarmt, is een belangrijke omschakeling, vertelt Patrick: ‘Hiermee geven we het signaal af dat Peppol de blijvende standaard is in het e-procurementdomein. De afgelopen tien maanden namen de verwerkte berichten via het Peppol-netwerk gestaag toe. En op LinkedIn zijn we binnen negen maanden van nul naar bijna vijfhonderd volgers gegaan. Onze ambitie is om Peppol in 2022 nog steviger neer te zetten.’
Technisch en functioneel/communicatief
Bijzonder is dat niet één, maar twee overheidsorganisaties verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van NPa: het technische Logius met veel ervaring in het beheren en verder ontwikkelen van standaarden, en het communicatieve RVO dat de taal spreekt van de ondernemers. Patrick: ‘We bundelen de expertises van onze organisaties. 1 + 1 wordt zo 3. In een team met verschillende expertises werken we aan een gezamenlijk doel.’
In het eerste jaar sinds de oprichting van de NPa hebben de verenigde overheden veel voor elkaar gekregen. Ze onderzochten wat beter kon en anders moest, bouwden vanuit niets een hele organisatie op, en stelden compleet nieuwe werkwijzen voor alle processen op. Allemaal zodat NPa voor bedrijven en overheden dé standaard is en blijft.
ADOPTIE
Bovenaan het verlanglijstje van de NPa staat nu met hoofdletters ADOPTIE, geeft Lieke aan: ‘Peppol moet echt nog omarmd worden door het Nederlandse bedrijfsleven. Want hoe meer organisaties en bedrijven aan boord komen, hoe beter Peppol werkt.’
De standaard is namelijk gebaseerd op de zogeheten ‘four corners’: de leverancier met zijn eigen boekhouding, de serviceprovider van de leverancier, de serviceprovider van de opdrachtgever én de boekhouding van de opdrachtgever.