Factuurcongres 2023: Peppol is niet meer weg te denken

18 april 2023

Op 13 april vond het Factuurcongres plaats. Als dé internationale standaard voor het snel en veilig uitwisselen van elektronische berichten, was Peppol daarbij volop vertegenwoordigd. Na afloop was één ding duidelijk: Peppol is niet meer weg te denken uit de wereld van factuurautomatisering en inkoopdigitalisering.

Perfecte aansluiting op thema ‘Grow Together’

Het thema van dit jaar was ‘Grow Together’. Vanwege het ‘connect once, reach all’-principe past Peppol uitermate goed bij dit thema. Binnen het Factuurcongres 2023 stond niet alleen e-facturatie centraal, maar ook zaken als e-procurement en ‘Continuous Transaction Control’ (CTC). Onder dat laatste worden aanvullende real time-factuurrapportages en validaties door belastingdiensten verstaan.

Duidelijk werd daarbij dat de Rijksoverheid voorop loopt in het ontvangen van e-facturen, onder andere door te werken aan een volledig purchase-to-pay-proces via Peppol. De Rijksoverheid werkt hierin samen met diverse organisaties. Zo worden er pilots uitgevoerd om innovaties te testen, zoals de e-order. Ook worden bedrijven bij het e-factureren geholpen met een ‘aansluitmakelaar’ en helpdesk.

Rijksoverheid kiest voor Peppol

Bij veel programmaonderdelen werd Peppol geadresseerd dan wel centraal gesteld. Zo ging het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bij de plenaire opening van het Factuurcongres in op de vraag hoe de Rijksoverheid digitaal zakendoen stimuleert met leveranciers. Peppol speelt daarbij een belangrijke rol.

 Na uitgaande e-facturen  en e-orders zijn nu e-timecards aan de beurt. Het Rijk wil met deze stappen de verdere ontwikkeling van e-procurement stimuleren. Ook in de breakoutsessie ‘E-orders via Peppol. Foutloos en efficiënt zakendoen’ ging het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in op de rol van aanjager bij het digitaliseren van inkoop- en betaalprocessen. 

Peppol-ervaringen van Boels en UWV

In de interactieve paneldiscussie ‘Dé sleutel tot massa-adoptie van e-facturatie’ gingen diverse panelleden in op de belangrijke rol die is weggelegd voor boekhoudpakketten bij de standaardisatie van e-facturatie en e-ordering met behulp van Peppol. Door het inbouwen van e-facturatie via Peppol in hun pakket, zorgen zij ervoor dat digitaal zakendoen voor veel mkb’ers een vlucht kan nemen.

Bij deze sessie gingen uitvoeringsinstantie UWV en verhuurbedrijf Boels in op hun ervaringen met Peppol bij e-facturering en e-ordering. Beide bedrijven zijn hier positief over. Ook als het gaat om e-timecards is Peppol een logische keuze, zo bleek bij een sessie over dat onderwerp. Het Rijk werkt daarbij aan een optimaal purchase-to-pay-proces; e-timecards zijn daarbij een logische volgende stap. De Rijksoverheid voert daarom momenteel een pilot uit in samenwerking met Randstad. 

Peppol centraal bij sessies rondom toekomstvisie en ‘hier & nu’

Ook bij veel andere programmaonderdelen kwam Peppol prominent terug. Zowel bij sessies die focusten op het ‘hier en nu’ als bij presentaties waarin de toekomstvisie centraal stond. Hoe krijg je bijvoorbeeld je eigen organisatie mee? En kun je e-facturatie via Peppol als ondernemer ‘aanjagen’?

Deze vragen stonden centraal bij de breakoutsessie ‘Gewoon doen: samen naar een beter factuurproces!’ (geleid door van Hiemstra & Partners) en de breakoutsessie ‘Het aanjagen van e-facturatie in uw organisatie’ (gepresenteerd door Trifinance en RVO). PWC ging vervolgens in op de toekomstvisie rondom CTC en e-factureren in de EU.

Kijk hoe u het meest efficiënt aansluit

Factureert uw organisatie nog niet via Peppol? Kijk dan wat voor u de meest efficiënte manier is om aan te sluiten op Peppol.