Ongeacht het gebruikte platform of het land van de eindgebruiker, kunnen organisaties via Peppol elektronische berichten versturen en ontvangen, zoals e-facturen, e-orders en e-timecards. Maar wat is Peppol precies, wat doet het en hoe is het ontstaan? Dat leest u in dit help-artikel.
Peppol is een digitale infrastructuur met bijbehorend afsprakenstelsel, dat overheden en bedrijven in staat stelt om elektronische inkoop- en verkoopdocumenten sneller, gemakkelijker en veiliger uit te wisselen dan met reguliere verzendmethoden.
Serviceproviders verzorgen de aansluiting op Peppol
Ongeacht het gebruikte platform of land van de eindgebruiker, kunnen organisaties via Peppol snel, eenvoudig en betrouwbaar elektronische berichten versturen en ontvangen. Om dit te kunnen doen, moet een bedrijf gebruik maken van een zogenaamd ‘access point’.
Het zijn de serviceproviders die deze toegang verzorgen voor de eindgebruiker. Deze serviceproviders staan in Nederland onder toezicht van de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) om ervoor te zorgen dat men zich houdt aan de vastgelegde afspraken rondom de uitwisseling en veiligheid van Peppol.
Aansluiten op Peppol via een boekhoud-, ERP- of inkoopapplicatie
Eindgebruikers van Peppol variëren van bedrijven en non-profitorganisaties, tot lokale- en centrale overheden. Peppol is dan ook geschikt voor B2B, maar ook B2G en andersom. Veel eindgebruikers maken gebruik van een boekhoud-, ERP- of inkoopapplicatie.
Veel van deze applicaties hebben al toegang tot Peppol via een serviceprovider. Sommige applicaties hebben de toegang tot Peppol ingebouwd, andere applicaties moeten die koppeling nog maken.
Peppol wereldwijd actief in 42 landen
Peppol is gestart als initiatief van de Europese Unie. Inmiddels zijn er wereldwijd al 42 landen aangesloten op Peppol en reikt de infrastructuur van Peppol dus veel verder dan alleen de Europese Unie. Sterker nog: de laatste jaren geldt in steeds meer landen de verplichting om Peppol te gebruiken.
Gegevensuitwisseling via Peppol versus e-mail
Gegevensuitwisseling via Peppol kent een aantal voordelen ten opzichte van e-mail:
- Authenticiteit: Peppol garandeert de authenticiteit van een deelnemer. Dit voorkomt dat bedrijven berichten kunnen verzenden of ontvangen uit naam van een andere organisatie.
- Integriteit: een factuur die via Peppol wordt verstuurd kan niet onderschept, gewijzigd of doorgestuurd worden. Dit vermindert het risico op fraude. Bijvoorbeeld door het aanpassen van een rekeningnummer of bedrag op een factuur.
- Kwaliteit: De Peppol serviceprovider valideert en verifieert de gegevens in de elektronische berichten, waardoor fouten worden geminimaliseerd.
- Aflevering: binnen Peppol worden standaarden gebruikt, zodat alle partijen eenduidig berichten kunnen versturen, ontvangen en verwerken.
- Onweerlegbaarheid: facturen kunnen in het verzendproces niet ‘kwijtraken’. Doordat de overdracht technisch betrouwbaar geregeld is, kunnen partijen bewijzen of ze de e-factuur al dan niet hebben verstuurd of ontvangen. Bovendien biedt Peppol geavanceerde mogelijkheden voor statusuitwisseling, waardoor in de nabije toekomst zowel de verzender als de ontvanger de status van een factuur real-time kunnen volgen.
Aansluiten op Peppol: hoe doe ik dat?
Wilt u uw organisatie aansluiten op Peppol? Dat kan op verschillende manieren. Op peppol.nl/aansluiten kiest u de meest efficiënte route om uw organisatie aan te sluiten op Peppol!
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws rondom Peppol en de NPa? Volg de NPa dan op LinkedIn.